Puro silindir şeklinde soluklmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, süresince tütün kesimçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde soluklmış solukcı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solukcı yaprak güvenilir, esnek ve ötümlü bir yapıda olmalı, balkı bir aromaya ve sistemli yanmayı esenlayacak kanatıcı özelliğe malik olmalıdır. Daha çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetineşeli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede soluklmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geritir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf safi yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden yapılmış” demeında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk posta TDK sözlüğünün 1955 yılındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde berenarı faik miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en hayırlı purolar olarak nitelendirilseler de birfena mahir Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro muhtevaer en özen etmesi gerekilen şey rast bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet rast bir nemde değil ise purolarınız ne derece kaliteli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız lezzet yada tatlılık maalesef kesin hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. tamam muhafaza ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve muhtevaime apiko yakalamak muhtevaindir. Yayımcı bu puro muhafaza ve taşıma kaplarına giren bu purolar her devran ülkü nem değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro nem değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde muhtevailen bir puro ülkü nem değerlerinde muhtevailiyor ikrar edilebilir. Kimine bakılırsa %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede gerçekte bu nem değerleri de kimisine bakılırsa oldukça orantılı ve muhtevailebilir en şahane değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan lezzet aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro muhtevameyi çok severken farklı bir erkek bu nem değerinin puroya günah edilen bir kıymetiharbiye olduğunu ve asla muhtevailmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Uyanıklık edilmesi müstelzim şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yan yana bu %10 luk nem farkı beyninde gidip gelmeden mecmu aynı nem değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değkârimi purolarına muhatara verebilir. Hakeza bir varyasyon yapacaksanız bunu mümkün olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki nem değerlerinden bahsettiğimize bakılırsa bu nem değerleri neyi değkârtirmektedir sanarak soracaktır olursanız kısaca beyan etmek gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan hileınan aroma artar, esrar azalır ve muhtevaimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça esrar artar, muhtevaimi kolaylaşır ve hileınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dinmek istiyorsanız buna devran ve tecrübe ile karar vereceksiniz. Size kimse en hayırlı kıymetiharbiye bu ve bu değerde muhtevamelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine encam olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Bayağıdaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine olanak esenlar. İÇerisindeki köpük kabilinden yağız özdek ortalama 6 ay içerisinde kârlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Ortalama %70 nem ita üzerine müesses bu yol sıcaklıktan bağımsız olmadığı muhtevain belli bir devran içerisinde sıcaklarda nem arkaışı yada soğuklarda humidor süresince nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu üslup bir nemlendirici kullanıyorsanız mümkün olduğunca aşkın sıcaklık değkârimi olmayan ortamlar seçmeye çhileışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 nem değeri bulmak muhtevain dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakılırsa daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar ancak genede bu kıymetiharbiye iyileşmesi ortalama %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ancak içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çhileışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek havaı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. şayet derdiniz faik nem olabilir ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o devran farklı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içine dağıtılır ve nem in sakır sakır ayarlanan nem seviyesinde kalması esenlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çhileışmakta ve maksut nem değeri gelmesi iile yan yana yine durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve düşen nemi yükseltmek muhtevain en hayırlı alternatif olarak muhalifmıza çıkmaktadır.
En on çısoy son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem alma hem nem ita özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya esaslamıştır. şeb gündüz yada sezon geçişleri sırasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme muhtevain kullanılmaktadır. ayrıca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde faik nem değerlerinde çift taraflı çhileışarak mıhlı bir nem değeri esenlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor muhtevai fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamam puroların aynı nemde ve daha esenlıklı olmasını esenlamaktadır.